Ciao!
Nebýt tohoto
receptu, nejspíš o polentě ani nevím. Ale strašně jsem si tuto chuťovku
oblíbila, dělala
jsem si ji v létě do práce k odpolední svačince, nebo na party
k vínku :)
A co to je polenta?
Polenta je kukuřičná kaše rozšířená především v severní Itálii, kde se podává jako omaštěná kaše se sklenicí kyselého mléka. U nás se nejčastěji prodává jako instantní kukuřičná polenta, ze
které se připravuje kaše, knedlíky nebo různé placky. A instantní ji už můžete koupit, já ji koupila v Tescu, ale
určitě bude snad v každém supermarketu :) Já bych pro ni běžela ale i na kraj
světa,
miluji italskou kuchyni :D
No nemilujte je! |
Potřebujeme:
- 1 šálek polenty
- 2 šálky vody
- 1 polévkovou lžíci olivového oleje
- Bazalku, oregáno
- Sůl
- Dál to, co si do hranolek dáte dle chuti, já používám tuto kombinaci:
- Strouhaný sýr (tvrdý, někdy si kupuju už ten strouhaný v obchodě)
- Nadrobno nakrájená sušená rajčata (zdravá výživa)
- Zelené olivy
Postup
Polentu uvaříme ve
vodě, vaříme dokud nezhoustne, asi minutu, na mírném plameni v již vařící vodě
(nebo zkrátka dle návodu na obalu).
Přidáme suroviny, které v tyčinkách chceme, stále udržujeme v teple.
Popř. přidáváme vodu, pokud hmota už nejde míchat nebo se drolí. Polenta totiž rychle chládne a pak se špatně míchá a celkově se s ní
dál hůř pracuje.
Vezmeme
menší vyšší plech, kde rozetřeme hmotu. Můžeme posypat
sýrem. Necháme vychladnout.
Vychladlou
polentu nakrájíme na tyčinky a předěláme na plech
vyložený papírem.
Pečeme
asi 40-50 minut (dle tloušťky tyčinek) na 180°.
HOTOVO :) Můžeme si
vychutnávat kousek Itálie např. v pohodlí u televize.
No comments:
Post a Comment