Saturday 6 September 2014

Polentové hranolky

Ciao! 

Nebýt tohoto receptu, nejspíš o polentě ani nevím. Ale strašně jsem si tuto chuťovku oblíbila, dělala 
jsem si ji v létě do práce k odpolední svačince, nebo na party k vínku :)

A co to je polenta?
Polenta je kukuřičná kaše rozšířená především v severní Itálii, kde se podává jako omaštěná kaše se sklenicí kyselého mléka. U nás se nejčastěji prodává jako instantní kukuřičná polenta, ze které se připravuje kaše, knedlíky nebo různé placky. A instantní ji už můžete koupit, já ji koupila v Tescu, ale určitě bude snad v každém supermarketu :) Já bych pro ni běžela ale i na kraj světa, 
miluji italskou kuchyni :D
No nemilujte je!
Potřebujeme:
  • 1 šálek polenty
  • 2 šálky vody
  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje
  • Bazalku, oregáno
  • Sůl
  • Dál to, co si do hranolek dáte dle chuti, já používám tuto kombinaci:
    • Strouhaný sýr (tvrdý, někdy si kupuju už ten strouhaný v obchodě)
    • Nadrobno nakrájená sušená rajčata (zdravá výživa)
    • Zelené olivy

Postup
 Polentu uvaříme ve vodě, vaříme dokud nezhoustne, asi minutu, na mírném plameni v již vařící vodě (nebo zkrátka dle návodu na obalu).

Přidáme suroviny, které v tyčinkách chceme, stále udržujeme v teple. Popř. přidáváme vodu, pokud hmota už nejde míchat nebo se drolí. Polenta totiž rychle chládne a pak se špatně míchá a celkově se s ní dál hůř pracuje.

Vezmeme menší vyšší plech, kde rozetřeme hmotu. Můžeme posypat sýrem. Necháme vychladnout.

Vychladlou polentu nakrájíme na tyčinky a předěláme na plech vyložený papírem.

Pečeme asi 40-50 minut (dle tloušťky tyčinek) na 180°.


HOTOVO :) Můžeme si vychutnávat kousek Itálie např. v pohodlí u televize.


No comments:

Post a Comment