Chia. Chia semínka.
Zázrak, který znali už Aztékové a teď je ve zdravých výživách. A proč zázrak?
Kde
se teda vlastně vzal? A co všechno umí? Tohle všechno jsem se pokusila v
následujícím textu zodpovědět :)
O co jde?
Tak stručně z
biologikého a historického hlediska - jde o semínka šalvěje hispánské.
Původně
pocházejí z Latinské a Střední Ameriky. V minulosti patřila semínka chia (někde i jako čia [čija]) k hlavním potravinám bájných Aztéků. Tito obyvatelé Ameriky vynikali výbornou fyzickou kondicí a
zdravím. Na tom se podstatným způsobem podílela, jak tušíte, i semínka
čia.
A teď vlastně proč zázrak?
Tyhle malá černá semínka,
dostupná ve zdravých výživách (100g asi za 50-60 Kč) jsou taková malá
lékárnička, vše v jednom.
- Obsahují 10x víc omega-3 mastných kyselin, než je v porci lososa
- 15x více vlákniny, než je v brokolici
- 5x více vápníku, než je v mléce
- 3x více železa, než je ve špenátu (to měl vědět Pepek námořník, netahal by se s těma plechovkama)
- Jsou 2x silnějším antioxidantem než borůvky
- Z vitaminů obsahují vitamin B, A, C, E
- Z dalších prvků draslík, sodík, fosfor, zinek, chrom nebo taky kobalt, síru a mangan
A co pro naše zbědovaná tělíčka znamenají v praxi?
- Díky své schopnosti vázat vodu napomáhají hydratovat organismus
- Podporují správnou funkci ledvin, jater, plic a žlučníku
- Zkvalitňují paměť, napomáhají předcházet vzniku Alzheimerovy choroby
- Mají hojivý a protizánětlivý účinek (Tak proto byli asi ti Aztékové takoví frajeři!)
- Snižují riziko vzniku diabetu 2. typu
- Blahodárný vliv mají na srdce a cévy, nervy, imunitu
A co s takovými chia semínky?
Na tuto otázku
existuje více odpovědí, než se zdá. Moje oblíbené a vlastně původní využití
byly chia marmelády. K těm se určitě
vrátím v jednom z dalších článků, snad brzy. Nebo si je přidávám do ovesných kaší, smoothie, jogurtu. A spoustu
dalších receptů byste určitě na internetu našli :)
Ovesná kaše s burákovým máslem a chia semínky |
No comments:
Post a Comment